Mungbönsgryta

Yogisk gryta,  eller mungbönor med ris, är det mest populära receptet i den Kundaliniyogiska traditionen. Grytan utgör grunden i den yogiska kosten. Den är väldigt näringsrik, lättsmält och innehåller fullvärdigt protein. 

Rötter: Lök, vitlök och ingefära kallas för "treenighetens rötter" och är en kombination av rötter som används i många recept. Dessa tre rötter anses stimulera den kreativa energin.  Lök är känt för att rena blodet, ge energi och stimulera matsmältningen. Vitlök fungerar som en naturlig form av antibiotika och bekämpar bakterier och virus. Ingefära stärker nervsystemet, lindrar stressymptom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Ingefära är också känd för att hjälpa mot menstruationskramper och ryggsmärtor.

Kryddor: Kryddorna verkar utrensande och stimulerar matsmältningen.   Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ut gaser ur magen. Chilifrukter innehåller mycket C- och A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

Mungbönor: Innehåller energi, mineraler och fullvärdigt protein.

Ris: Kan man leva på (nästan)

Huvudingredienser                               Kryddor                                            Rötter                                                         Grönsaker

2.5 dl torra mungbönor                          1 msk malen koriander                        8-10 vitlöksklyftor                                        Valfritt

2.5 dl torrt basmatiris                             1 tsk spiskummin                                 3/4 dl hackad färsk ingefära

                                                              1/2 tsk svartpeppar                              2 hackade gula lökar

                                                              1 tsk malen kardemumma

                                                              1 tsk salt

                                                              1 tsk chilipeppar

                                                              1 tsk gurkmeja

                                                              1 msk garam masala

                                                                                                                                                                                                                                       

Instruktion:

Mungbönor: Gör efter instruktionen på påsen eller på paketet. Välj ekologiskt.

Ris: Gör efter instruktionen på påsen eller på paketet. Välj ett lättsmält ris typ Basmati. 

Kryddor: Bryn alla kryddor tillsammans i olja. Ta så mycket olja att det blir en jämn smet av allt och låt det ”puttra mjukt” i 5 minuter. 

Rötter: Hacka allt, lägg ner i en stekpanna och häll på så mycket olja/smör att det glänser lite. Bryn så att rötterna ter sig genomskinliga. De ska vara mjuka. 

Grönsaker: Sjud dem lätt tills de får önskad konsistens.

  1. Blanda kryddor, rötter, grönsaker och mungbönor. Späd med vatten till din egen önskade konsistens. 
  2. Förvara grytan separat och riset separat för hållbarhetens skull.
  3. Ät riset och grytan med en härlig sallad till. Toppa med naturell youghurt och Tamari (smakrik soya).

Yogiskt är att ibland äta denna kompott till frukost, lunch och middag i 40 dagar. Samt så mycket frukt och bär som du önskar. Du kan äta hur mycket du vill. Vill man kan man lägga till härliga egenhändiga smoothies också.  Se mer under andra recept.

Lycka till!